Suriyeli mültecilerin yoğun şekilde yaşadıkları Baf’ın “Hloraka” semtinde bir grup maskeli kişi tarafından pazar gecesi mültecilerin evlerine ve iş yerlerine saldırılar düzenlendiği bildirildi.

Haravgi ve diğer gazeteler, pazar günü gerçekleşen olaylarda birçok aracın zarar gördüğünü, bir evin atılan molotof kokteyli sebebiyle yandığını ve birçok mültecinin darp edildiklerini yazdılar. 

Gazete, pazar günkü olayların başlangıcının, aynı gün akşamüzeri, Suriyeli ve diğer mültecilerin bölgeden gönderilmesi talebiyle bölge sakinleri tarafından gerçekleştirilen ve ELAM, EDEK ve DİSİ’den de bazı yetkilerin katıldıkları protesto yürüyüşüyle başladığını yazdı.

Gazete, aynı gün akşam saatlerinde maskeli iki grubun bölgeye dağılarak, önceden belirledikleri hedeflere saldırılar düzenlediklerini belirtirken, ellerinde sopa ve diğer bazı aletlerle “Hloraka” sokaklarında gezen maskelilerin, mültecilere ait araçlara saldırdıkları ve ikamet ettikleri evlere girip dehşet saçtıklarını vurguladı.

RUM HÜKÜMETİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Öte yandan yaşanan olaylarla ilgili Rum hükümeti olayla ilgili olağanüstü toplanırken, mahalleye yüzlerce polis gönderildiği ve 21 kişinin tutuklandığı bildirildi.

Onlarca mültecinin dövüldüğü, olaylara müdahale etmeye çalışan biri polis 2 kişinin ise, hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

HRİSTODULİDİS: IRKÇI SALDIRILARA İZİN VERMEYECEĞİZ

Rum lider Nikos Hristodulidis, Bağ kentindeki ırkçı saldırılarla ilgili hükümeti olağanüstü toplayarak ırkçı saldırılara izin vermeyeceklerini belirtti.  

Ayrıca gazeteden verilen bilgiye göre komşusunun 13 yaşındaki mülteci oğlunu saldırganlardan kurtarmaya çalışan Kıbrıslı Rum bir kadının da saldırılardan nasibini aldığını belirtildi...

Saldırılar sonrasında 8 aracın hasar gördüğünü, molotof atılan bir evde yangın çıktığını ve köy girişinde bulunan mültcileri ait bir kahvehanenin de talan edildiğini aktardı.

Rum polisi ve çevik kuvvetin müdahalesine rağmen olayların dinmediği, akabinde hem mülteciler hem de Kıbrıslı Rumların gruplar halinde toplanmaya başladıklarının görülmesi üzerine Lefkoşa’dan takviye ekiplerle olayların yatıştırılabildiği ifade edildi. 

Alithia gazetesi ise, pazar gecesi yaşanan olayların bir “pogronu” (kıyın) anımsattığını, mültecilerin olaylar sonrasında dün sabah köy girişinde barışçıl gösteri de düzenlediklerini yazdı.

Gazete, olayların DİSİ, AKEL, DİPA, DİKO ve ELAM tarafından da kınandığını belirtirken, ELAM’dan yapılan açıklamada, olaylarla bir ilişkileri olmadığı iddiasında bulunulduğunu aktardı.

200’DEN FAZLA MASKELİ RUM POLİS TEDBİRLERİNE RAĞMEN HLORAKA’YA İKİNCİ KEZ SALDIRDI

Suriyeli mültecilerin yoğun yaşadığı Baf’ın Hloraka köyünde köy sakinlerinin pazar günü, mültecilerin bölgeden gönderilmesi talebiyle düzenlediği, ELAM, EDEK ve DİSİ’den bazı yetkililerin de katıldığı protesto yürüyüşü üzerine başlayan ve aynı gece maskeli Rumların Suriyelilerin evlerine saldırması ile devam eden çatışmalar hız kesmiyor.

Pazartesi gecesi de Rum polisinin yoğun güvenlik önlemlerine rağmen,  200’den fazla maskeli Rum Hloraka’ya girerek, bir gece önce uğradıkları Molotof kokteylli saldırıları protesto için yürüyüş yapan Suriyelilere saldırdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Polis Genel Müdürü Stelios Papatheodoru ve Adalet Bakanı Anna Prokopiu’yu dün gece Saray’a çağırarak Hloraka’da olup bitenler hakkında bilgi aldığına işaret eden Rum gazeteleri Hloraka’da cereyan edenlerle ilgili haberlerini manşetten ya da birinci sayfalarından okurlarına aktardı.

Alithia’ “Pandora’nın Kutusu Açıldı… 200’den Fazla Maskeli Hloraka’da İkici Gece Olay Çıkardı” başlıklı haberinde pazartesi geceki olaylar sırasında bir polis memurunun, eline Molotof kokteyli çarpması sonucu yaralandığını, 2’nci derece yanıklar yüzünden kaldırıldığı hastanede ayakta tedavi edildiğini yazdı. 

Gazete Rum polisinin yeni saldırı ile ilgili gördüğü 23 kişiyi tutukladığını, bunlardan 16’sı hakkında mahkemeden 8’er gün tutukluluk emri alındığını yazdı. Rum Adalet Bakanı ve Polis Genel Müdürü ile yapılan toplantıya Suriyelilerin sözcüsü olarak katılan 47 yaşındaki Suriyeliye de "farklı suçlardan kelepçe takıldığını” yazdı.

Habere göre Baf Polis Müdürlüğü Basın Sözcüsü Mihalis Nikolau, pazartesi gecesi meydana gelen olaylarla ilgili ilk etapta 8 Rum, 12 Suriyeli ve bir Yunan toplam 21 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında bulunan 17 yaşındaki bir Rum, aleyhine dava okunduktan sonra serbest bırakıldı.  

Tutuklanan Suriye uyruklulardan 4’ünün arabada olup olaylara karışmamakla birlikte, başka suçlardan tutuklandığını, aleyhlerine dava okunup serbest bırakılacaklarını söyleyen Nikolau bunlardan 47 yaşındaki kişinin polise muhalefet ve görevini yapmasını engellemekten, 27 ve 34 yaşındakilerin topluma kaygı yaratmaktan, 24 yaşındakinin de bıçak taşımaktan tutuklandığını söyledi.

Nikolau 47 yaşındaki Suriyelinin, “inşaatlardan alet çalmak” suçlamasıyla daha önce tutuklanacağını ancak Polis Genel Müdürü ve Adalet Bakanı ile yapılan toplantıya katılacağı gerekçesiyle tutuklanmadığını anlattı.

Suriyeli sözcünün, uğradıkları saldırılarla ilgili Rum yönetiminden tatmin edici cevap almazlarsa Baf’a dönecekleri yolundaki açıklamasının yoğun tepki aldığını ve pazar gecesi kullandığı aracın maskeli kişiler tarafından yakıldığını da açıklayan Nikolau aynı kişi hakkında aile için şiddet suçlaması da olduğunu söyledi.

Bölgede geniş güvenlik önlemi aldığı belirtilen Rum polisinin dünden (salı) itibaren Çevik Kuvvet (MMAD), ve diğer kazalardan polislerle takviye edilen Toplumsal Oyalara Müdahale biriminin bölgede konuşlandırıldığı, Baf Polis Karakolu’nda da günde 24 saat aktif bir kriz masası oluşturulduğu kaydedildi.

Politis manşet haberine “Hloraka Kıyınına ‘Yasa ve Düzen’ İle Cevap… Olayların Şekli Yüzünden Kaygı… Olayların Tekrarlanmaması İçin Sıkı Polis Önlemi” başlığını attı.

Haravgi birinci sayfa haberini “Aşırı Sağa Müsamaha Yok” başlığını kullandı.

Fileleftheros birinci sayfa haberini “Olayların Domino Etkisinden Korkuluyor… Başkan’ın Müdahalesiyle Hloraka’da Sert Önlemler… MMAD Bölgede Konuşlandı… İkinci Gece Savaş Alanı… Hloraka Polis Devletine Benziyor… ” başlık ve spotlarıyla verdi.