Ekonomist Prof. Dr. Engin Kara, İstatistik Kurumu’nun Şubat ayı için açıkladığı yüzde 4,59’luk hayat pahalılığı oranını değerlendirdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ekonomist Kara, verilerdeki en ilginç noktanın gıda fiyatlarında yaşanan artış olduğuna dikkat çekket çekerek, “Bunun ana nedeni et fiyatlarında yaşanan artıştır” dedi.

Kara, son dönemde gıda ve et fiyatlarında yaşananlar, tarım ve hayvancılığı ihmal etmenin maliyetini gösterdiğini kaydederek, “Bu da, aslında daha iyisini yapmak için bir fırsat ancak... Tabi her konuda olduğu gibi, işin kolayına kaçıp, olup bitenden TL'yi suçlu tutuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kuzu eti fiyatlarındaki artışa değinen Kara, “Ciddi bir enflasyon var. Bu enflasyon, tamamen KKTC'nin yarattığı enflasyon. Başkasını suçlamaya gerek yok” açıkalmasında bulundu.

Engin Kara’nın açıklaması şu şekilde:

“KKTC enflasyon rakamları geçtiğimiz hafta açıklandı. Her ay, rakamlarla ilgili kısa bir analiz yapmak niyetindeyim. Geçen hafta yoğundu, o yüzden rakamlara gecikmeli bakabildim. Bir de, TL’dir TL’cilerin analizlerini bitirmesini bekledim.

Verilerde en ilginç nokta, gıda fiyatlarında yaşanan artış. Bunun ana nedeni et fiyatlarında yaşanan artıştır.

Aslında, son dönemde gıda ve et fiyatlarında yaşananlar, tarım ve hayvancılığı ihmal etmenin maliyetini gösteriyor. Bu da, aslında daha iyisini yapmak için bir fırsat ancak... Tabi her konuda olduğu gibi, işin kolayına kaçıp, olup bitenden TL'yi suçlu tutuyoruz.

Neyse, dünyada et fiyatlarında durum nedir diye baktım. Birleşmiş Milletler’in hazırladığı et fiyatlarıyla ilgili bir fiyat endeksi var. Bu endeksi TL'ye çevirip, son altı ayda fiyat degisimlerin gelişimini aşağıdaki grafikte gösterdim.

Mavi çizgi, eti, dünya piyasalarından TL ödeyerek satın alıyor olsaydık, ‘enflasyon ne olurdu’ sorunsunun cevabini gösteriyor. Gördüğünüz gibi, çok bir hareket yok.

Yeşil çizgi de, KKTC'de kuzu eti fiyatında yaşanan artışları gösteriyor; ciddi bir enflasyon var. Bu enflasyon, tamamen KKTC'nin yarattığı enflasyon. Başkasını suçlamaya gerek yok. İlginctir, grafikte bir üçgen oluşmuş durumda. O üçgen, yaşanan kaybı temsil ediyor…”