İktisatbank'ın 2 Kasım 2023'e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Küresel mali piyasaların dün gündeminde ABD Merkez Bankası’nın (Fed) olağan FOMC toplantısı bulunuyordu. FED beklenildiği üzere faizleri yüzde 5,25 - 5,50 aralığında peş peşe iki aydır sabit tutarken, Powell ekonominin güçlü olduğunu ve finansal koşulların da sıkı olduğuna dikkat çekti.

FED'in tonu beklentilerimize paralel şahin tarafta kalmaya devam etti. Henüz resmi olarak faiz artırım döngüsünün bittiğine dair bir izlenin almasak da, kanaatimiz o yönde ki faiz artırımlarında sona gelindi. Vadeli işlemlerin ise, FED kararı ardından bu sabah itibari ile 2024 yılına ait 84 baz puan faiz indirim beklentisi içinde olduklarını peşinen not etmiş olalım.

Dün FED'in faiz kararı kadar, ABD Hazinesi’nin borçlanma programına ilişkin açıklamalar da piyasaların radarındaydı. Uzun vadeli borçlanma hızının yavaşlatılması yönünde karar piyasalarda olumlu karşılandı.

Şöyle ki, 2023 yılının son çeyreğine ilişkin borçlanma tahmini, temmuz ayındaki tahmine nazaran 76 milyar dolar daha az açıklandı ve 776 milyar dolara düşürüldü. Hazine'nin daha az borçlanma gereksinimi öngörmesi, gösterge 10 yıllık hazine bonolarının getirisinin yüzde 4,7 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu.

Hatırlanacağı üzere geçen hafta yüzde 5 seviyesinin hemen üstü test edilmiş ve 16 yılın zirvesi manşetleri süslemişti. 

Haliyle, amiral gemi olarak takip edilen 10 yıllık tahvil faizinin neredeyse 25 baz puan gerilemesi, piyasalar cephesinde olumlu karşılandı. Dolar bir miktar da olsun değer kaybederken, EUR/USD paritesi yeniden 1,06'lı seviyelere yükseldi.

Faiz getirisi olmayan ve ABD tahvil faizleri ile ters korelasyona sahip altının ons fiyatı ise 1,985 dolar seviyesine toparlandı.

Hatırlanacağı üzere, önemli ve psikolojik bir seviye olarak görülen 2,000 doların üzerine kadar yükselen altının ons fiyatı, Orta Doğu riskine rağmen cepheyi müdafaa etmekte zorlanmış ve 1,980 dolar seviyesinin de altına gerilemişti.

Direnişin parası bitcoin ise bu sabah 35,500 dolar seviyesine yükselerek Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyesini test etti. Teknik manada, yukarıda 35,800 dolar üzerinde haftalık temiz bir kapanışla ile sırasıyla 42,150 ve 48,480 dolar seviyelerini hedefleyeceğiz.