Birlik Başkanı Güvenç Yüksel, son yaşanan bir kaza olayıyla ilgili yaptığı açıklamada, 28 yaşındaki bir çalışanın dekor çalışması sırasında 3 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Yüksel, bu gibi kazaların risk değerlendirme raporlarına uygun önlemler alınması, çalışanlara eğitim verilmesi ve özellikle yüksekte çalışma konusunun öneminin bir kez daha anlaşıldığını belirtti.

Yüksel, OSHA tarafından paylaşılan istatistiklere göre, ortalama olarak 3-4 metre üzerinde çalışırken düşme sonucu hayatını kaybeden insanların yüzde 85'inin olduğunu ifade etti. Bu nedenle, inşaat sektörüyle sınırlı olmamak üzere, her türlü tadilat, bakım, onarım veya tespit gibi yüksekte çalışma gerektiren işlerde özel önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Yüksekte çalışmanın dünya genelinde özel sağlık kontrollerinden geçen uzmanlar tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Yüksel, ülkemizde tehlikeli iş kollarında bu tür şartların ve sağlık raporlarının gerekliliğinin bulunmadığını ifade etti. Çalışan, işveren ve devletin çalışma koşullarıyla ilgili ciddi güvenlik tedbirlerini almanın zamanının geldiğini belirtti.

Eğitimin önemli bir konu olduğunu vurgulayan Yüksel, eğitimin ülkemizde mevcut yasal düzenlemelere uygun olarak firmalar ve çalışanlar tarafından sağlanması gerektiğini söyledi. Yüksel, çalışanları korumak, eğitmek ve kazaları önlemekle uğraşmanın, kazaların neden olduğu zararları tazmin etmekten daha kolay, ucuz ve insancıl olduğunu vurguladı.