Geçtiğimiz günlerde Mağusa Suriçi’nin en önemli tarihsel yapılarından Şömineli Ev’in tüm mekânlarının ve bahçelerinin kullanımının bir Restoran/Café olarak dönüştürülmesi projesiyle alelacele ihaleye çıkıldığı bilgisinin ulaştığını, ihaleye çıkıldığı şekliyle bu düşüncenin hayata geçirilmesi Mağusa halkının ortak menfaatlerine ciddi zarar verecek nitelikte olduğundan  bugün Gazimağusa’da örgütler kültürel mirasa sahip çıkmak için  eylem gerçekleştirdi.

Şömineli Ev, kent belleğinde hali hazırda yer etmiş, aktif kullanım olanaklarını destekleyecek, çağdaş bir Kent Müzesi işlevi kazanabilecek potansiyele sahiptir. Bu yönde bir projelendirme çalışmasının var olduğunu ve müze altyapısıyla ilgili bazı ekipmanların alımının dahi yapıldığını biliyoruz. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi depolarında atıl vaziyette tutulan pek çok tarihi eserin buraya taşınmasıyla, yerli-yabancı ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri olmaya aday görkemli bir müzeye/ eğitim merkezine kavuşabileceğimiz gün gibi ortadadır.

Şömineli Ev bir müze olarak düzenlenip ziyarete kapılarını açtıktan sonra, binanın/bahçenin/ eklentilerin bir kısmının ilgili mevzuat çerçevesinde sadece café ve hediyelik eşya satan küçük bir satış ofisi olarak hizmet vermesi düşünülebilir. Ancak bütün binanın, mekânın kamusallığına işletmecinin karar vereceği şekilde restoran/café olarak işletilmek üzere ihaleye çıkılması ciddi bir yanlıştır ve biz Mağusalılar tarafından kabul edilmesi mümkün değildir.

Günümüzde görevini sürdüren ‘Turizm ve Çevre Bakanı’nın 18 Mart 2018’de medyaya yansıyan ve buranın ‘Müze ve Eğitim Merkezi’ olarak düzenleneceğine dair sözleriyle, şu anki tutumu tam bir çelişkiler yumağıdır.

İhalenin yapılış şekli ve zamanlaması, özellikle burayı bir işletmeye/iş insanına vermek üzere ihale açılıp açılmadığı konusunda da ciddi şüphe doğurmuştur! Bu konuda da sorumlu yöneticilerin halkımızı bir an önce bilgilendirip, sürece müdahil olması gerekmektedir.

Kentimizde tam anlamıyla kamusal amaçlarla kullanılacak, halkın sosyal ve kültürel paylaşım ihtiyaçlarına karşılık verecek mekânlar oldukça yetersizdir. Bilindiği üzere Buğday Cami, özellikle 1958-1974 yılları arasında Suriçi’ne sıkışmış halde Mağusa’da yaşamını sürdürmek zorunda kalan Kıbrıslı Türk nüfus için bir cankurtaran işlevi görmüş ve o dönemde düğün-dernek, defile-sergi, tiyatro-konser vb. her türlü sosyal etkinlik orada gerçekleştirilmiştir. Savaş sırasında da burası sığınak olarak kullanılmış, daha sonra da uzun yıllar Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermiştir. Mağusa’da yaşayan halkın, yakın dönemde hayatına bu kadar dokunmuş, anılarına bire bir yansımış ve toplumsal bellekte iz bırakmış başka bir yapı daha yoktur. Buğday Cami, uzun yıllar boş tutulduktan sonra 2011 yılındaki restorasyon sonrası Belediye’ye devredilmiş, sosyal kültürel aktiviteler anlamında yeniden işlevsel kılınarak eski günlerine geri dönmüş ve yerli-yabancı halkın ziyaret/toplanma mekanlarından başlıcası olmuştur.

Pandemi dönemini fırsat bilen Kıbrıs Vakıflar İdaresi burayı anlaşılmaz bir kararla yeniden Cami olarak düzenleyerek, kimselerin namaz kılmadığı halktan kopuk bir dini mekâna dönüştürmüştür. Belediye de bu mekânın kullanım değişikliği ve devrine hiç tepki vermemiştir.

Mağusa kültürünün eşsiz değerleri olan Şömineli Ev ve Buğday Cami’nin böylesine davranışlarla kültürel amaçlı kamusal kullanımdan koparılması kamu menfaatiyle bağdaşmadığından, Şömineli Ev’in planlandığı şekliyle Kent Müzesi ve eğitim merkezi olarak tanziminin tamamlanması, Buğday Cami’nin ise, eskiden olduğu gibi günlük sosyal-kültürel etkinlikler ev sahipliği yapması ve her ikisinin de halkın geneli için yaşayan mekânlara dönüşerek geri kazanımı önceliğimizdir.

Tüm yetkilileri bu iki konuda derhal geri adım atmaya, hukuka ve kamu vicdanına uygun davranmaya davet ederiz.

​​​​​​​Destekleyen Örgütler

Mağusa İnsiyatifi                                                                        

Mağusa Kent Müzesi Girişim Grubu

DAÜ Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi

Mağusa Gençlik Birliği

Hayata Dokun Hareketi

Mağusa Suriçi Derneği (MASDER)

Kıbrıs Sanat Derneği

Kıbrıs Polifonik Korolar Derneği

Mağusa Kültür Derneği

Mağusa Kadın Merkezi (MAKAMER)

Othello Folklor Derneği

Sakin Yaşam Platformu

Her Daim Dostlar Grubu