Başbakan Ünal Üstel, Bakanlar Kurulu’nun her gün saat 10.00’da toplanarak depremle ilgili yeni kararlar üreteceğini söyledi.

Kurtarma faaliyetleri süresince Ercan Havaalanı iç hat muamelesi görecek

Başbakan, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, her gün dönüşümlü olarak bir bakan ve üst düzey bürokratın Adıyaman’a gideceğini söyledi.

Tarım Bakanı Dursun Oğuz’un bugün öğlen Adıyaman’a uçacağını ve orada bulunan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu değişeceğini belirten Başbakan, her gün Adıyaman’a bir uçak seferi olacağını ve KKTC’ye gelmek isteyenleri getireceğini ifade etti.

Başbakan Üstel’in açıklaması şöyle:

İki günden bu yana Anavatanda yaşanan deprem felaketi bizi derinden etkiledi.  Ülkemizden de enkaz altında kalan çocuklarımızı ve insanlarımızı kurtarma seferberliğine devam ediyoruz. Bu bir seferberliktir. Bakanlar Kurulu bu seferberlik çerçevesinde her gün saat 10.00 da toplanıp aldığı kararlarla insanlarımızı bilgilendirecektir. Bugün de Adıyaman’da enkaza altında bulunan çocuklarımızı kurtarma çalışmalarına destek vermek ve çalışmaları koordine için ek bazı kararlar aldık.

Buna göre; Bakanlar Kurulu’ndan her gün farklı bir bakanın Adıyaman’a gönderilmesine karar verdik. Orada bulunan Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve Başbakan Müsteşarı Durali Güçlüsoy ve Eğitim Bakanlığı’ndan Cengiz Uzun bugün adaya dönecek. Hava koşullarının zor olması ve yorucu bir çalışma yürütülmesinden dolayı her gün bir bakanın oraya gitmesi ve değişik bakanlıklardan müdür ve müsteşarın onlara eşlik etmesine karar verdik. Dönüşümlü bir çalışma gerçekleştirilecektir.

Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu bugün öğle saatlerinde Adıyaman’a gidecek uçak ile geri gelecek. Tarım Bakanı Dursun Oğuz ve yanında üst bürokratlar gelecek uçak ile oraya gidecekler. Uçak ile AFAD’a takviye götürülecek ve orada kalan kişiler geri getirilecektir. Adıyaman’a her gün bir uçak seferi düzenlenmesi ve depremde mahsur kalanların getirilmesi sağlanacak ve eğitimli uzman gönüllü kişilerin, sivil savunma eğitimi almış,  afet eğitimi almış, ağır vasıta kullanan gönüllü insanların afet bölgesine gönderilmesine karar verildi. Ayrıca, bölgenin hava koşullarına uygun kıyafet desteği yapılmasına karar verildi.

Kurtarma faaliyetleri süresince Ercan Havaalanı’nın iç hat muamelesi görmesi ve Adana’dan insanların taşınmasına, bu çerçevede THY’nin ek sefer koymasına karar verilmiştir.

Bakanlar Kurulu ayrıca, deprem bölgeleri için toplanacak yardımların Lefkoşa’da kapalı Spor Salonu’nda toplanmasına ve yardım bölgelerine ulaştırılmasına, ilk etapta toplanacak gıda, konserve ve battaniyenin her gün düzenli olarak gönderilmesine karar Verdi.

Pembe Köşk Psikiyatri kliniğinden depremden etkilenenlere ücretsiz destek verilecek. Tüm bakanlıkların “hane halkı yardım ödenekleri” deprem yardımı için kullanılmasına karar verildi.

Depremde evlerini kaybedenlerin KKTC’de misafir edilmeleri için gerekli çalışmaların başlatılmasına karar verildi.

Maddi yardım yapmak isteyenler için Kooperatif Merkez Bankasında yardım hesabı açılmasına karar verildi.

Başbakan açıklamasının sonunda halka da seslenerek, basında veya sosyal medyada yayınlanan asılsız haberlere itibar etmemelerini istedi.

Başbakan, “Türkiye’de bulunan KKTC yetkilileri bizlere sağlıklı bilgi ulaştırdığı anda biz bunu sizinle paylaşacağız. Bir kez daha kaybettiğimiz insanlara Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.