(1.11.2023…..MHA…..) KKTC BALIKÇILAR BİRLİĞİ BAŞKANI KEMAL ATAKAN, LAGUNA BALIKÇI BARINAĞI’NA AKAN ‘LAĞIM SULARI’ SORUNU HAKKINDA KONUŞMA YAPTI.

Mağusa'nın Laguna Balıkçı Barınağı'nda yaşanan acil bir çevre sorunu ve sağlık tehdidi, balıkçılar tarafından ciddi şekilde dile getirildi.

KKKKKKKKKKKK

KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, balıkçı barınağının TİKA tarafından aldığı destekler ile düzgün bir duruma geldiğini ancak bölgede bulunan arıtma tesisinde sürekli sorunlar yaşandığı için taştığını ve bu taşan lağımın ise balıkçı barınağının içine aktığını büyük bir endişe ile izlediklerini vurguladı.

BBBBBBBBB

Atakan, şubat ayından itibaren bu zamana kadar defalarca Belediyeye ve ilgili kurumlara hem yazılı olarak hem de sözlü olarak başvurduklarını, ancak herhangi bir çözüm veya adımın atılmadığını ifade etti.

Gerek Çevre Dairesi'ne gerekse Merkez Sağlık Dairesi'ne bildirimde bulunmalarına rağmen, durumun göz ardı edildiğini ve duyarsızlıkla karşılaştıklarını dile getirdi.

mha logo-2

Barınakta yaşanan bu durum, kokudan dolayı dayanılmaz bir hal alırken, bu su ile el yıkamanın, ekipmanları kullanmanın ve hatta balık tutmanın bile sağlık riski oluşturduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği, Laguna Balıkçı Barınağı'nda yaşanan lağım suları sorununa ilişkin yaklaşık 6 ay önce tahlil yapmış ve bu inceleme sonucunda alınan karar doğrultusunda Güney'e yapılan ticari balıkçılık izinlerini askıya almıştır. Lağım sularının durması durumunda, balıkların 1 yıl sonra Güney'e geçmesine izin verileceği belirtilmiştir.

LGM

Ticaret odası, Laguna Balıkçı Barınağı'na önceden jeneratör sağlamış, ancak şu anda jeneratör bulunmamaktadır. Atakan’a göre yetkililer, "Biz size bir şey yapmıyoruz. Akacak olan sular akacak siz bununla yaşamak zorundasınız." şeklinde bir tutum sergilemektedirler.

Atakan ‘‘Hiçbir şey de yapılmadığı için kendi imkanlarımız doğrultusunda gayri yasal beton dökerek kapatılmasını bile düşündük. İlgili kişilerin bu konuda başarısız olduklarını düşünüyorum ve bir an önce bir çözüm bulacaklarını da sanmıyorum.’’ dedi.

Yakın zamanda DAÜ tarafından Laguna Balıkçı Barınağı’ndan tahlil alındığını söyleyen Atakan bu tahlil sonucunun ’da yüzde bin koli basili olduğu görüldü.

LĞM-1

Balıkçılar, barınağa akan lağım sularının ciddi bir sağlık riski oluşturduğunu söylüyor. Bu durumun sadece onların değil, tüm balıkçıların ve halkın sağlığını tehdit ettiğini vurguluyorlar. İhracatı bir kenara bıraktıklarını sağlıkla oynanılmasına tepkili olduklarını belirttiler.

Barınağın kendileri için evleri olduğunun altını çizerek evlerine lağım suları aktığını ve bu durumun yaşamlarının önemli bir bölümünü oluşturan barınaklarında ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu dile getiriyorlar.

LM

Atakan, ilgililerin kendi evlerine lağım suları aksa hemen kapatacağını kendilerinin ise bu lağım sularıyla aylardır yaşadıklarını dile getiriyor.

Şubat ayından itibaren yetkililerden ‘halledeceyiz, kapatacağız’ sözlerini duyarak halledemediklerini söyledi.

Hayvancılık Dairesi su ürünleri bölümünün defalarca tahlil yaptığını ve hepsinin koli basili’nin çok yüksek çıktığını belirtti.

N-3

Atakan, ‘‘Bugün barınağa tahlil yapılsa yüzde yüz değil yüzde bin çıkar. Kokudan belli artık ne kadar yüksek olduğu.’’ dedi.

Atakan son olarak, mevcut durumun çözüme kavuşturulması için acil bir şekilde yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini, aksi halde sağlık ve çevre riskinin artarak devam edeceğini belirtti. (MHA)