7Mayıs 1953'te Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde dünyaya gelen Müslüm Gürses'in gerçek adı Müslüm Akbaş'tır. Tarım işçisi olan Mehmet ve Emine Akbaş çiftinin ilk çocuğudur. Zeyno ve Ahmet isimli iki kardeşi vardır. Müslüm Gürses'in ailesi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle sanatçı 3 yaşındayken Adana'ya göç etti. İlkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen sanatçı, ayakkabı tamirciliği ve terzilik yaptı.

1967 yılında 14 yaşındayken annesinin desteğiyle Adana'da bir çay bahçesinde düzenlenen ses yarışmasına katılarak birinci oldu. Yarışmadan sonra 'Gürses' soyismini kullanan usta isim, halk eğitim merkezinde müzik eğitimi almaya başladı. Gürses, kısa bir süre çay bahçesinde türkü söyledi ancak daha sonra terziliğe geri dönmek zorunda kaldı.

Gürses, Adana'da bir gazinoda sahne alan Sadık Altınmeşe'nin rahatsızlanmasından sonra yerine sahneye çıkmıştı. Büyük ilgi gören Gürses, Adana'da konserler vermeye başladı. 1967 yılından itibaren TRT-Çukurova Radyosu'nda canlı performans sergiledi. Sanatçı, 1968'de ilk plağı olan "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" 45'liğini çıkardı. 

Müslüm Gürses'in annesi 29 Mayıs 1969'da babası tarafından öldürüldü. Babasının aynı gün kız kardeşi Zeyno Akbaş'ı öldürdüğü iddia ediliyor. Usta isim hayatının bu dönemiyle ilgili konuşmak istememiştir.

Annesinin ölümünden sonra İstanbul'a gelen Gürses, "Giyin Kuşan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ve "Gitme Gel Gel/Haram Aşk" isimli iki ğlak doldurmuştur. Sanatçı, "Sevda Yüklü Kervanlar" şarkısıyla geniş kitlelere ulaşmayı başardı. "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" adlı 45'liği ise basım rekoru kırdı.

Müslüm Gürses, 1978 yılında Anadolu turnesi sırasında trafik kazası geçirdi. Usta isim öldü zannedilerek morga kaldırıldı ancak son anda yaşadığı fark edilerek ameliyata alındı. Gürses bu kazanın ardından koku alma yetisini kaybetti. İşitme sıkıntısı yaşamaya başlayan Gürses'in konuşması yavaşlamaya başladı.

Gürses, 1990'ların başında "İsyankar", "Özür Diliyorum Senden" ve "Ben İnsan Değil miyim" albümleriyle büyük çıkış yakaladı. Usta sanatçı, 1979 yılında ilk kez "İsyankar" filmiyle kamera karşısına geçti. Gürses, toplam 40 sinema filminde yer aldı.

Müslüm Gürses, 1986 yılında Muhterem Nur ile dünya evine girdi.

MÜSLÜM GÜRSES NE ZAMAN VE NASIL ÖLDÜ?

Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012'de tedavi gördüğü hastanede by-pass ameliyatı olduktan sonra yaşadığı akciğer ve kalp yetmezliği sebebiyle yoğun bakıma alındı. Solunum cihazına bağlanan Gürses, 3 Mart 2013'te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 4 Mart 2013'de ise Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.