Amazon, popüler sesli asistanı Alexa'nın çocukların seslerini ve yer bilgilerini kaydettiği suçlamalarıyla Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile anlaşarak 25 milyon dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti. Ayrıca, kameralı kapı zili üreten Ring'e yönelik gizlilik ihlali suçlaması için de 5,8 milyon dolarlık bir ödeme yapacak.

Bu gelişmelerin ardından Amazon'a, veri silme uygulamalarını gözden geçirmesi ve daha katı, daha şeffaf gizlilik önlemleri alması emredildi. Ayrıca, internete bağlı dijital asistanları Alexa tarafından toplanan belirli verilerin silinmesi gerekliliği de vurgulandı. Ring davasıyla ilgili olarak FTC, Amazon'a ait şirketin çalışanlarının ve yüklenicilerinin kullanıcıların özel videolara erişimine izin verdiğini ve yetersiz güvenlik önlemlerinin hackerlara bazı hesapların kontrolünü ele geçirme imkanı tanıdığını belirtti.

Amazon, 2018'de satın aldığı California merkezli Ring'i ilgilendiren ihlallerin çoğunun satın alma sürecinden önce gerçekleştiğini ifade etti. FTC'nin emri gereği, Ring tüketici geri ödemeleri için 5,8 milyon dolarlık bir ödeme yapmak zorunda.

Amazon, hem Alexa hem de Ring hakkındaki suçlamaları reddederek FTC'nin yasa ihlali suçlamasına katılmadığını belirtti. Şirket, cihazlarının ve hizmetlerinin müşterilerin gizliliğini korumak ve müşterilere kontrol sağlamak amacıyla tasarlandığını vurguladı.