POLİSTEN SORUŞTURMA AÇMASI İSTENDİ
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), “sahte reçete” olayına ilişkin “gayri-yasal olduğu iddia edilen reçetelerin ödemesini yapan” Sosyal Sigortalar Dairesi kapsamında da soruşturma yapılması talebiyle dün Polis Genel Müdürlüğü’ne gidip isteklerini yazılı olarak sundu. Tabipler Birliği Başkanı Ahmet Özant, konuyla ilgili olarak Polis Genel müdürlüğü önünde basına açıklamada da bulundu.

HAKLARINDA ŞÜPHE DUYULAN TUTUKLANDI
Birlik Başkanı Dr. Dt. Ahmet Özant dün ayrıca yaptığı basın açıklamasında, Eylül ayından beri “sahte reçete” adı ile bilinen polis operasyonlarıyla sigorta ağı içerisinde bulunup ve haklarında “şüphe” olduğuna inanılan hekimler ve eczacıların tutuklandığını, aleyhlerinde soruşturma yürütüldüğünü hatırlattı. Özant, bu tutuklanma ve soruşturmalar kapsamında birçok hekim ve eczacının teminata bağlandığını kaydetti. Özant, sigorta sisteminden reçete yazan ve ilaç veren hekim ve eczacılar ile daire arasındaki sözleşmelerdeki hükümlerin uygulanmadığını da belirtti

YILLARDIR NEDEN YAPMADILAR?
Ahmet Özant, yetkililerin bu kadar yıldır neden soruşturma açmadığına işaret ettiği açıklamasında, bu süreç içerisinde konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü’nün basına birçok değerlendirmede bulunduğuna işaret etti. Özant, “Buna rağmen sözleşmeler gereğince kusurlu olduğunu düşündükleri doktor ve eczacılarla ilgili hiçbir soruşturma açmadıklarını” anlattı.

CİDDİ MAĞDURİYET YARATILDI
“Bütün sözde şüpheli belgeleri polise teslim edip polisin binlerce belge ve yüzlerce meslektaşlarımızın soruşturulmasını zorunlu kılmışlar ve süreçte ciddi mağduriyetlere sebebiyet vermişlerdir” diyen Özant, bu kişilerin “yolsuzluk” olarak tanımladıkları ve yıllardır bildiklerini söyledikleri olaylarla ilgili reçetelerin ödemesinin yapılmasına devam edildiğini vurguladı.

SUİSTİMAL VE İHMAL VAR
2019 yılında çıkan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası’nda bakan, müsteşar ve müdürler de dahil herkesin sorumlu tutulduğunu hatırlatan Özant şunları kaydetti. “Söz konusu bir usulsüzlük veya yolsuzluk varsa, bunların ortaya çıkış tarihini de birkaç yıl önceye dayandırıyorsak bu süreçte ilgili kişilerin kendi iç sistemlerinde bu sorgulamaları yapmaları gerekirdi. Dolayısıyla biz burada bir suistimalin ve görev ihmalinin olduğunu düşünüyoruz. Soruşturma talebimizi diğer ilgili birimlere de yapacağız”.